Risiko Makan Buah-buahan

Risiko Makan Buah-buahan 1

Tumpuan subjek artikel ini ialah khasiat buah-buahan dalam aspek pemakanan dan perubatan. Namun pembaca juga perlu tahu bahawa ada jenis buah tertentu atau makan terlalu banyak buah mengakibatkan pelbagai kesan negatif. Contohnya, orang yang lemah paru-paru akan batuk dengan teruk jika makan pisang embun walaupun hanya sebiji. Ada pula orang yang tidak boleh makan buah bacang atau kuini kerana kerongkong akan gatal-gatal dan batuk. Makan banyak rambai serta menelan bijinya mengakibatkan masalah buang air besar.

Ada juga yang dikaitkan dengan keadaan cuaca. Contohnya jika musim panas, atau orang yang panas badan memang sesuai makan tembikai, tetapi wanita lepas bersalin tidak boleh makan tembikai kerana badan akan berasa sejuk. Jika makan banyak durian pada musim panas boleh mengakibatkan sakit kerongkong melainkan jika manggis dimakan selepas makan durian. Kesan negatif ini bukan sahaja cerita orang atau kepercayaan kolot kerana ada kesan (bukti) yang berasaskan sains.

Kesan Negatif

Gula
Walaupun gula menyumbang tenaga kepada tubuh kita tetapi pengambilan secara berlebihan kurang baik untuk kesihatan. Pembaca perlu yakin dengan nasihat oleh pakar nutrisi yang mengesyorkan pengurangan pengambilan gula pasir dan gula buah-buahan. Oleh itu elakkan pengambilan buah secara berlebihan. Minum terlalu banyak jus epal setiap hari boleh mereputkan gigi, terutamanya bagi kanakkanak. Makan terlalu banyak longan mengakibatkan sakit kerongkong dan suara serak. Makan terlalu banyak durian menyebabkan perut berasa kurang selesa, sakit kerongkong, suara serak, panas badan dan berkemungkinan demam panas.

Makanan yang kaya dengan gula lebih cepat dihadamkan berbanding dengan makanan yang kaya dengan serabut larut. Gula cepat masuk ke dalam darah dan menjadi sumber tenaga yang cepat dapat digunakan. Peningkatan kandungan gula dalam darah secara mendadak bermakna kandungan gula dalam darah juga akan turun secara laju. Keadaan demikian berbahaya kepada penghidap diabetes dan obesiti.

Kandungan gula dalam darah diperlukan pada tahap seimbang supaya tenaga dibekalkan pada kadar yang rata untuk menstabilkan fikiran dan perasaan. Faktor ini penting bagi memudahkan penghasilan insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga. Kemungkinan menjadi gemuk dapat dikurangkan kerana perut akan kurang berasa lapar, apabila kandungan gula dalam darah jatuh terlalu cepat. Makan terlalu banyak gula dan makanan kanji yang kurang serabut dikaitkan dengan masalah peningkatan lemak di dalam darah, obesiti, tahap estrogen meningkat dan seterusnya menambahkan kemungkinan kanser payu dara.

Lemak
Pengambilan lemak secara berlebihan mempunyai pelbagai kesan negatif yang bergantung kepada tindak balas tubuh kita terhadap jenis dan kuantiti lemak yang dimakan serta gaya hidup seseorang. Pada amnya, makan terlalu banyak lemak sama ada daripada tumbuhan atau haiwan akan menambahkan berat badan. Obesiti juga menambahkan risiko menghidap pelbagai penyakit. Terlalu banyak makan minyak tepu menambahkan risiko penyakit jantung dan strok. Satu cara untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengurangkan pengambilan lemak terutamanya yang bersumber daripada haiwan. Namun pengambilan lemak tumbuhan yang keterlaluan daripada kelapa juga tidak baik.

Sejenis lemak yang dinamakan kolesterol diperlukan dalam tubuh badan untuk menjalankan beberapa fungsi dalam sistem enzim dan penghasilan hormon. Kita perlu makan sedikit lemak supaya tidak kekurangan vitamin yang larut dalam lemak tetapi kita tidak perlu makan kolesterol kerana tubuh kita boleh menghasilkannya. Kolesterol yang tinggi dalam darah meningkatkan risiko serangan penyakit jantung dan strok. Makanan daripada sumber haiwan seperti hati, telur dan haiwan bercangkerang kaya dengan kolesterol. Kelapa juga banyak mengandungi kolesterol. Umumnya ada jenis kolesterol yang baik dan yang tidak baik untuk kesihatan.

Serabut (Fiber)
Makan terlalu banyak serabut tidak larut mengakibatkan kembung perut dan ketidakselesaan. Makanan yang kaya dengan serabut juga boleh meningkatkan kandungan gula dalam darah. Kulit gandum mengandungi banyak serabut tidak larut yang baik untuk kesihatan tetapi ia turut mengandungi asid fitik. Asid fitik menyukarkan tubuh menyerap besi, kalsium dan zink daripada makanan. Pengambilan gandum yang tidak dikilatkan secara berlebihan menyebabkan tubuh kekurangan besi, kalsium dan zink. Namun makan sedikit gandum adalah baik untuk kesihatan.

Rujukan
Buah Khasiat Makanan & Ubatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *