Sejarah Perubatan Herba

sejarah herba

Sejarah Awal

Penggunaan tumbuhan sebagai ubat-ubatan telah bertulis sebelum ketamadunan pra sejarah manusia. Disebuah tapak perkuburan Neanderthal “Shanidar IV” yang berusia 60000 tahun, di utara Iraq telah ditemui sejumlah besar debunga daripada 8 spesies tumbuhan, 7 daripadanya digunakan sebagai ubat-ubat herba sehingga kini.

Dalam rekod bertulis, kajian herba bertarikh 5,000 tahun dahulu oleh kaum Sumerian, yang menyifatkan ketamadunan penggunaan perubatan tumbuh-tumbuhan seperti laurel, jemuju (caraway), dan thyme. Perubatan purba Mesir dari 1000 SM diketahui menggunakan bawang putih,candu, minyak jarak (castor oil), ketumbar, pudina,nila (indigo) dan herba herba lain sebagai perubatan dan dalam Perjanjian Lama (old testament) juga ada menyebut penggunaan herba dan penanaman, termasuk Mandrake, vetch, jemuju, gandum, barli dan rai (rye).

Di India, rawatan Ayurveda telah menggunakan herba seperti kunyit, seawal 1900SM. Banyak herba dan mineral lain digunakan dalam Ayurveda kemudiannya digambarkan oleh pakar herba purba India seperti Charaka dan Sushruta pada 1000 tahun SM. Sushruta Samhita dari Sushruta dalama bad ke-6 SM menyatakan 700 tumbuhan ubat-ubatan, 64 persediaan dari sumber-sumber mineral, dan 57 persediaan berdasarkan sumber haiwan.

Buku herba Cina yang pertama, Shennong Bencao Jing, yang disusun semasa Dinasti Han, bertarikh mungkin lebih awal, seawal 2700 SM, menyenaraikan 365 tumbuhan perubatan dan kegunaannya – termasuk ma-Huang, yang memperkenalkan renek dadah ephedrine (serbuk putih tidak berbau atau hablur Alkaloid dari tanaman Ephedra genus (terutamanya Ephedra Sinica) yang dijadikan sintetik digunakan sebagai bronkodilator untuk merawat bronkitis dan asma) kepada perubatan moden. Generasi berikutnya mempertikai keatas Shennong Bencao Jing, seperti dalam Lun Yaoxing (karangan Sifat semulajadi ubatan Herba), risalah mengenai perubatan herba pada abad ke 7 Dinasti Tang.

Orang Yunani dan Rom kuno telah lama mengguna pakai ubat-ubatan dari tumbuh-tumbuhan. Amalan perubatan Yunani dan Rom, seperti yang dibukukan dalam tulisan Hippocrates dan terutamanya Galen, yang menyediakan corak perubatan barat. Hippocrates menyokong penggunaan beberapa ubat-ubatan herba mudah bersama-sama dengan udara segar, rehat dan diet yang sesuai. Galen, di sisi lain, mengesyorkan sukatan (dos) campuran dadah yang tinggi termasuk tumbuh-tumbuhan, haiwan dan bahan-bahan mineral.

Pakar perubatan Yunani telah menyusun risalah pertama Eropah keatas sifat-sifat dan kegunaan tumbuh-tumbuhan perubatan, De Materia Medica. Dalam abad pertama Masihi, Dioscorides telah menulis satu ringkasan berkenaan 500 tumbuhan yang sehingga kini kekal sebagai rujukan yang berwibawa pada abad ke-17. Begitu juga pentingnya pada pakar herba dan ahli botani bagi abad berikut pada buku Yunani yang mengasaskan sains botani, The ophrastus ‘Historia Plantarum, yang ditulis dalam abad keempat SM.

Zaman Pertengahan

Penggunaan tumbuh-tumbuhan bagi tujuan perubatan dan lain-lain berubah sedikit pada awal abad pertengahan Eropah. Banyak tulisan mengenai perubatanYunani dan Rom, diajar sebagai mata pelajaran, dipelihara dan disalin dengan tangan sebagai manuskrip dalam biara. Biara cenderung menjadi pusat tempatan ilmu perubatan, dan taman-taman herba mereka dijadikan tempat menyediakan bahan-bahan mentah untuk rawatan sakit biasa. Pada masa yang sama, perubatan orang awam di rumah dan kampung terus bergerak tanpa gangguan, melahirkan ramai herbalis yang tanpa arah tuju.

Diantaranya digelar sebagai “wanita-bijak”, yang menyediakan ubat-ubatan herba bersama dengan mantera dan jampi. Tidaklah sehingga lewat Zaman Pertengahan, wanita-wanita yang berpengetahuan dalam tradisi herba menjadi sasaran tuduhan sebagai ahli sihir. Salah seorang wanita yang paling terkenal dalam tradisi herba ialah Hildegard Bingen. Biarawati Benedictine abad kedua belas, dia menulis teks perubatan bertajuk “Punca dan penyembuhan”.

Sekolah-sekolah perubatan dikenali sebagai Bimaristan mula muncul pada abad ke-9 dalam dunia Islam zaman pertengahan dikalangan orang Parsi dan Arab, yang pada umumnya lebih maju daripada zaman pertengahan Eropah pada masa itu. Bangsa Arab yang menghormati budaya dan pembelajaran Greco – Roman menterjemahkan berpuluh-puluh ribu teks ke dalam bahasa Arab sebagi pengajian budaya perdagangan. Para pengembara Arab mempunyai jalan dan kemudahan kepada bahan tumbuhan dari tempat-tempat jauh seperti China dan India, tumbuhan Herba, teks-teks perubatan dan terjemahan-terjemahan klasik kuno yang ditapis dari timur dan barat.

Ahli botani Muslim dan pakar perubatan Muslim amat ketara berkembang maju dengan pengetahuan awal materia medica. Sebagai contoh, pada abad ke-9 al-Dinawari mengulas lebih daripada 637 ubat-ubatan tumbuhan, dan pada abad ke-13 Ibn al-Baitar telah menerangkan lebih daripada 1,400 tumbuh-tumbuhan berbeza, makanan dan ubat-ubatan dari jumlah ini lebih 300 adalah penemuan asal beliau sendiri. Kaedah uji-kaji saintifik telah diperkenalkan kedalam bidang materia medica pada abad ke-13 oleh ahli botani dari Andalusia-Arab Abu al-Abbas al-Nabati, guru kepada Ibn al-Baitar. Al-Nabati memperkenalkan pelbagai teknik empirical (Yang diperolehi daripada eksperimen dan pemerhatian bukan daripada teori) dalam uji-kaji, keterangan, penerangan dan pengenalan materia medica, dan beliau memisahkan laporan tidak disahkan dari mereka yang menjalani ujian dan pemerhatian sebenar. Ini membolehkan kajian materia medica berkembang kedalam sains farmakologi (pharmacology).

Ibnu Sinna / Avicenna “The Canon of Medicine” (1025) menyenaraikan 800 ubat-ubatan, tumbuh-tumbuhan dan mineral teruji. Buku ke-dua ditumpukan kepada perbincangan tentang sifat-sifat penyembuhan herba, termasuk buah pala, Senna, cendana, rhubarb, mur (myrrh), cinammon, dan air mawar. Baghdad merupakan pusat penting untuk herbalisma Arab, sama seperti Al-Andalus antara tahun 800 dan 1400. Abulcasis (936-1013) dari Cordoba mengarang The Book of Simples, sumber penting bagi herba Eropah terkemudian, manakala Ibn al-Baitar (1197-1248) dari Malaga mengarang Corpus of Simples, herba Arab yang paling lengkap memperkenalkan 200 penyembuhan baru herba, termasuk asam jawa, aconite (tumbuhan beracun dari keluarga Aconitum), dan biji pokok dari Asiatic (Vomica Nux). Lain-lain buku pharmacopoeia (buku yang mengandungi himpunan produk farmaseutikal dengan formula dan kaedah penyediaan) termasuk yang ditulis oleh Abu-Rayhan Biruni pada kurun ke-11 dan Ibn Zuhr (Avenzoar) pada abad ke-12 (dan dicetak dalam 1491), Asal-usul Klinikal Farmakologi juga tarikh kembali ke Zaman Tengah, Ibn Sina The Canon of Medicine.

Di samping sistem universiti, perubatan orang awam terus berkembang maju. Kepentingan berterusan herba bagi abad Zaman Pertengahan berikut yang ditunjukkan oleh beratus-ratus buku herba yang diterbitkan selepas penciptaan percetakan pada abad kelima belas. Theophrastus ‘Historia Plantarum” adalah salah satu buku yang pertama dicetak, diikuti dengan Dioscorides ‘De Materia Medica, Ibn Sina Canon of  Medicine dan Avenzoar, farmakope.

Era Moden

Abad kelima belas, keenam belas dan ketujuh belas adalah zaman kegemilangan penggunaan herba, kerana terjemahan terdapat buat kali pertama dalam bahasa Inggeris dan lain-lain bahasa selain dari Latin atau Yunani. Buku herba pertama yang diterbitkan dalam Bahasa Inggeris adalah” Herball Grete” tanpa nama dari tahun 1526. Dua buku herba paling terkenal dalam Bahasa Inggeris ialah Herball atau Sejarah Tumbuhan (1597) oleh John Gerard dan Doktor Pembesaran Inggeris (1653) oleh Nicholas Culpeper.

Buku teks Gerard pada asas nya adalah terjemahan cetak rompak oleh Dodoens, herbalis Belgium dan ilustrasinya datang dari kerja seorang botani dari Jerman. Edisi asal mengandungi banyak kesilapan kerana salah penyesuaian dari dua bahagian. Culpeper mencampur adukkan perubatan tradisional dengan astrologi, sihir, dan cerita dongeng melucukan.

Usia Penerokaan dan Bursa Columbia memperkenalkan tumbuhan ubat-ubatan baru ke benua Eropah. Manuskrip Badianus adalah gambaran herba Aztec yang diterjemahkan ke dalam bahasa Latin pada abad ke-16.

Milenium kedua menyaksikan permulaan hakisan perlahan-lahan kedudukan terunggul yang dipegang oleh tumbuh-tumbuhan sebagai sumber kesan terapeutik. Ini bermula dengan Hari Kematian Hitam (Black Death), yang mengawal Empat Unsur sistem perubatan yang terbukti tiada berkuasa menghentikan. Satu abad kemudian, Paracelsus memperkenalkan penggunaan ubat-ubatan kimia aktif (seperti arsenik, tembaga sulfat, besi, raksa, dan sulfur).

Ini diterima pakai walaupun mempunyai kesan toksik kerana keperluan mendesak untuk merawat Sifilis. Pembangunan pesat kimia dan sains fizikal yang lain, menyebabkan semakin berkuasanya rawatan kemoterapi-kimia perubatan-sebagai sistem ortodoks abad kedua puluh.

Sumber 
http://herbadantumbuhan.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *