Ilmu SEO

SEO ialah singkatan bagi Search Engine Optimization. Sebagai contoh, jika anda lakukan search di Google dan keluar di page pertama, bermakna SEO laman web itu bagus.

Apa tujuan kita buat SEO? Tujuannya tak lain adalah untuk naikkan ranking laman web kita. Bila ranking naik, peluang untuk hasilkan jualan dari laman web kita pun meningkat.

Jadi ni 5 tips anda boleh cuba untuk naikkan ranking. Tips boleh digunakan untuk pengguna WordPress.

1) Install Plugin Yoast/Rank Math.

Plugin ni sangat membantu untuk SEO. Anda boleh setkan keyword anda di sini. Plugin ni juga boleh bantu lihat tahap kebagusan SEO pada laman web.

2) Buat Internal Link

Linkkan artikel anda dengan artikel lain dalam web anda. Caranya buat link pada mana-mana perkataan dalam artikel (bukan keyword).

3) Buat External Link

Linkkan artikel dengan artikel lain di luar web anda. Caranya sama juga, cari mana-mana perkataan (bukan keyword) dalam artikel anda dan link kan dengan web luar.

4) Buat Backlink

Backlink ni ialah kita linkkan keyword kita dari luar. Sebagai contoh, dari forum. Dari situ kita cari thread yang berkaitan dan masukkan keyword kita dan link ke laman web kita. (Cara ni perlu berhati-hati kerana jika langgar rules forum, anda boleh dikenakan penalti/ban)

5) Linkkan Artikel dengan Homepage.

Cari mana-mana perkataan dalam artikel dan link ke homepage laman web anda. Ini akan mudahkan Google naikkan ranking anda.

Backlinks Profile

https://linktr.ee/niagamaya
https://sites.google.com/view/rawatan-bekam/home
https://www.quora.com/profile/Fadzil-Amri-1
https://medium.com/@frubo05
https://fae.disability.illinois.edu/summary/18b27302341ae7ea/rc/
https://www.zillow.com/profile/frubo