Apa itu Kemenyan

Kemenyan arab

Apakah itu dan apakah faedah untuk kesihatan?

1. Kemenyan ialah resin yang dihasilkan oleh pokok dalam genus Boswellia. Ia dituai daripada kulit pokok ini, yang tumbuh secara semula jadi di Afrika, India, Arab, dan Indonesia. Ia sering dirujuk sebagai mur kerana persamaannya dengan damar pokok Myrrh (Commiphora myrrha).

2. Kemenyan mengandungi banyak sebatian termasuk boswellin, asid boswellic, dan asid oleanolik. Sebatian ini telah terbukti mempunyai kesan anti-radang, antioksidan, antikulat, antibakteria dan antikanser.

3. Kemenyan diketahui mempunyai kesan menenangkan pada badan dan minda. Ia membantu melegakan kebimbangan, kemurungan, insomnia, dan kesakitan. Ia juga dipercayai dapat membantu mengurangkan tekanan darah dan paras kolesterol.

4. Kemenyan biasanya digunakan dalam aromaterapi, terapi urut, dan produk penjagaan kulit. Ia juga ditambah kepada kemenyan, minyak wangi, dan kosmetik.

5. Kemenyan juga digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat pelbagai penyakit termasuk asma, arthritis, kanser, kencing manis, demam, penyakit jantung, hipertensi, keradangan, dan ulser.

6. Kemenyan sering digunakan dalam upacara dan upacara keagamaan. Ia dibakar sebagai persembahan kepada Tuhan dan sering dicampur dengan minyak cendana dan kapur barus.

7. Kemenyan kadangkala dipanggil “kurniaan Tuhan” kerana sifat penyembuhannya yang kuat.

8. Ia juga dikenali sebagai Luban @ Kemenyan arab, dalam bahasa inggris dipanggil Frankincense.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *