Penyakit Tiroid dan Simptom-simptomnya

Penyakit Tiroid dan Simptom-simptomnya 1

Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama di bahagian depan leher. Ia menghasilkan hormon yang mengawal kelajuan metabolisme anda iaitu sistem yang membantu badan menggunakan tenaga. Kelenjar tiroid (thyroid gland) melalui hormon yang dihasilkannya mempengaruhi hampir kesemua proses metabolik di dalam badan kita. Kerapkali berlaku gangguan atau masalah tiroid yang bermula daripada masalah yang kecil iaitu kehadiran bengkak kelenjar tiroid (goiter) yang tidak membawa bahaya serta tidak memerlukan rawatan seperti penyakit kanser yang mengancam nyawa.

Sistem Tiroid Tubuh Manusia

Antara penyakit tiroid yang paling kerap dialami adalah pengeluaran hormon tiroid yang TIDAK NORMAL. Terlalu banyak hormon tiroid akan membawa kepada penyakit yang dipanggil sebagai hipertiroid (hyperthyroidism), sebaliknya terlalu sedikit pengeluaran hormon tiroid pula akan menyebabkan masalah hipotiroid (hypothyroidism). Mari kita tengok apakah simptom-simptom penyakit tiroid.

Simptom-simptom Penyakit Tiroid

1) Berat badan NAIK atau TURUN tiba-tiba.

Perubahan berat badan secara tiba-tiba adalah tanda biasa gangguan tiroid. Kenaikan berat badan adalah tanda hormon tiroid berada di aras yang rendah atau keadaan yang dipanggil sebagai hipotiroid. Sebaliknya jika tiroid anda mengeluarkan hormon yang lebih daripada yang diperlukan oleh badan (hipertiroid), anda mungkin akan kehilangan berat badan secara tiba-tiba.

2) Bengkak di Leher.

Pembengkakan atau pembesaran pada leher adalah clue yang nampak bahawa mungkin ada sesuatu yang tidak kena dengan tiroid anda. Bengkak kelenjar tiroid atau goiter ini berlaku tidak kira samada anda menghidapi hipotiroid mahupun hipertiroid. Kemungkinan juga bengkak tersebut adalah berpunca daripada kanser tiroid, iaitu ketulan yang membesar di dalam tiroid. Boleh jadi juga, ia tiada kaitan dengan tiroid.

3) Perubahan Pada Kadar Degupan Jantung.

Hormon tiroid memberi kesan kepada hampir semua organ di dalam badan kita dan juga mempengaruhi kadar degupan jantung kita. Bagi pengidap hipotiroid akan mengalami kadar denyutan jantung yang lebih perlahan daripada biasa. Penyakit hipertiroid pula akan menjadikan degupan jantung lebih laju dan juga boleh juga menjadikan tekanan darah menjadi lebih tinggi dan menyebabkan jantung menjadi berdebar-debar.

4) Perubahan Pada Tenaga dan Mood.

Gangguan tiroid akan memberi kesan kepada energy level dan mood anda. Hipotiroid akan menjadikan anda merasa penat, lembap dan tertekan. Manakala hipertiroid akan menyebabkan kebimbangan, masalah untuk tidur, kegelisahan dan kerengsaan.

5) Keguguran Rambut.

Keguguran rambut adalah tanda lain bahawa hormon tiroid anda berada di dalam keadaaan tidak seimbang. Kedua-dua keadaan hipotiroid dan hipertiroid akan menyebabkan keguguran rambut. Dalam kebanyakan kes, rambut akan tumbuh kembali selepas gangguan tiroid dirawat.

6) Merasa Terlalu Sejuk atau Terlalu Panas.

Gangguan tiroid akan mengganggu kebolehan badan untuk mengawal suhu badan. Mereka yang mengidap hipotiroid akan merasa lebih sejuk berbanding biasa. Ini sebaliknya berlaku kepada pesakit hipertiroid yang akan merasa lebih panas dan mengalami perpeluhan yang berlebihan.

7) Lain-lain Simptom Hipotiroid.

Hipotiroidisme boleh menyebabkan banyak gejala-gejala lain, termasuk:

  • Kulit kering dan kuku rapuh.
  • Kebas atau kesemutan di tangan.
  • sembelit.
  • haid tidak normal.

8) Lain-lain Simptom Hipertiroid.

Hipertiroidisme juga boleh menyebabkan gejala tambahan, seperti:

  • kelemahan otot dan tangan menggeletar.
  • masalah penglihatan.
  • Cirit-birit.
  • tempoh haid yang tidak teratur.
  • Gangguan Tiroid Atau Menopause? Oleh kerana gangguan tiroid boleh mengakibatkan perubahan pada mood dan kitaran haid, ramai orang yang menganggap mereka sedang menghadapi menopause. Jika pesakit disyaki mengidap tiroid, satu ujian akan dijalankan untuk menentukan bahawa pesakit sedang mengalami menopause ataupun sebenarnya menghidap tiroid ataupun kedua-duanya sekali.

Punca-punca Tiroid

Semua jenis hipertiroidisme adalah disebabkan oleh kelebihan pengeluaran hormon tiroid, tetapi keadaan ini boleh berlaku dalam beberapa cara:

Penyakit Graves: Pengeluaran hormon tiroid terlalu banyak.

Toksik adenomas: Nodul berkembang di dalam kelenjar tiroid dan mula merembeskan hormon tiroid, mengganggu keseimbangan kimia badan; beberapa goiter mungkin mengandungi beberapa nodul ini.

Subakut thyroiditis: Radang tiroid yang menyebabkan kelenjar “kebocoran” hormon yang berlebihan, menyebabkan hipertiroidisme sementara yang biasanya berlangsung beberapa minggu tetapi mungkin berterusan untuk beberapa bulan.

Kerosakan kelenjar pituitari atau ketumbuhan kanser dalam kelenjar tiroid: Walaupun jarang berlaku, hipertiroidisme juga boleh berpunca daripada faktor ini.

Hypothyroidism, sebaliknya, berpunca daripada pengeluaran rendah hormon tiroid. Oleh kerana pengeluaran tenaga badan anda memerlukan sejumlah tertentu hormon tiroid, penurunan dalam pengeluaran hormon membawa kepada penurunan paras tenaga.

Punca hipotiroidisme termasuk:

Thyroiditis Hashimoto: Dalam gangguan autoimun ini, tubuh menyerang tisu tiroid. Tisu tersebut akhirnya mati dan berhenti menghasilkan hormon.

Pembuangan kelenjar tiroid: Tiroid mungkin telah dibuang melalui pembedahan atau dimusnahkan secara kimia.

Pendedahan berlebihan terhadap iodida: ubat-ubatan demam dan sinus, ubat jantung amiodarone, atau pewarna tertentu diberikan sebelum sinar-X boleh mendedahkan anda kepada terlalu banyak iodine.

Anda mungkin berisiko lebih besar untuk mendapat hipotiroidisme jika anda mempunyai masalah tiroid pada masa lalu.

Lithium: Ubat ini juga telah dikaitkan sebagai penyebab hipotiroidisme

Rate this post


simbol bagus

belajar mengaji

cara buat duit

unifi

maxis fiber

simkad tone wow

simkad tone wow

lazada affiliate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *