Cara Penjagaan Muka Untuk Hilangkan Jerawat

Kulit wajah yang cantik dan menawan menjadi idaman bagi setiap insan bukan sahaja wanita, malah lelaki juga amat khuatir dengan kulit wajah mereka. Menjaga dan memanjakan kulit wajah sememangnya idaman setiap lelaki dan juga wanita agar kulit wajah kekal cantik berseri dan sentiasa kelihatan muda.

Namun begitu, masalah jerawat dan jeragat seringkali menimbulkan kerisauan kepada sesiapa pun terutamanya golongan remaja. Rawatan muka dan sesi penjagaan kulit yang mahal tidak mendatangkan hasil? Jangan panik, hentikan segera rawatan yang mensia-siakan itu. Kulit wajah anda mampu kembali cantik dan berseri dengan mengamalkan beberapa tips dan petua harian ini.

Untuk menghilangkan jerawat dan jeragat daripada kulit, anda hendaklah sentiasa menjaga kebersihan muka anda. Basuh muka dengan air sabun sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Sabun muka yang biasa seperti vaseline mampu mengawal dan mengekalkan kealkalian kulit wajah di samping mengurangkan fenomena kulit wajah berminyak.

Selain itu, anda juga dinasihatkan supaya mengelakkan daripada memakan makanan segera dan makanan laut seperti sotong, ketam, udang dan sebagainya kerana makanan seperti ini akan meningkatkan tahap keasidan badan dan merosakkan kulit wajah melalui peluh yang keluar daripada muka. Namun begitu, ianya bergantung kepada individu. Sesetengah orang mendapati kulit wajah mengalami alahan kegatalan pada kulit wajah setelah memakan makanan laut dan sesetengah individu pula tidak.

Petua orang-orang dahulu ada berpendapat bahawa menyapu limau nipis yang dihiris pada kulit wajah dapat mengurangkan parut dan jerawat di muka. Air limau nipis yang disapu tadi akan meresap ke dalam kulit dan mengeluarkan semua jerawat yang tersembunyi. Kandungan kimia limau nipis ialah 5.5 iaitu sebati dengan PH normal kulit wajah. Tindakan air limau nipis yang meresap di dalam kulit wajah membantu mengembalikan tahap PH yang normal untuk kulit wajah dan menyingkirkan segala kekotoran yang tersembunyi. Namun begitu, penggunaan limau nipis agak memedihkan dan mungkin akan menyebabkan kulit terasa gatal di dalam buat seketika.

Kulit wajah adalah sangat sensitif terhadap kekotoran. Jerawat-jerawat yang tumbuh di atas muka merupakan kesan daripada persekitaran yang kotor. Untuk mengelakkan kulit wajah menjadi lebih sensitif, anda juga dinasihatkan supaya menggunakan tuala yang asing daripada tuala badan. Pastikan tuala tersebut hanya untuk mengelap muka.

Tambahan pula, suplemen seperti vitamin C organik boleh diamalkan untuk memastikan badan mendapat zat yang cukup setiap hari. Keadaan vitamin yang kurang di dalam badan menyebabkan daya imuniti badan menjadi lemah dan perkara ini juga boleh menyebabkan berlakunya pembentukan jerawat di atas muka.

Penjagaan kulit wajah untuk muka yang berjerawat ini bergantung kepada tahap masalah kulit yang dialami oleh seseorang. Tips ini boleh diamalkan bagi mereka yang mengalami masalah kulit berjerawat yang biasa atau sederhana. Masalah kulit yang kronik memerlukan rawatan yang lebih mendalam dan nasihat daripada pakar perawatan kulit supaya komplikasi yang lebih bahaya dapat dicegah.

hafizamri.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *